Προγραμματισμός σχολικών δράσεων

Προγραμματισμός σχολικών δράσεων στο πλαίσιο της σχολικής ζωής για το Α΄ τρίμηνο σχολικού έτους 2023-2024» τις εξής:

 1. 2ωρη εκπαιδευτική επίσκεψη των τάξεων στο καζάνι Ηλιάδη στο Μακροχώρι, 1ο ή 2ο  δεκαήμερο Οκτωβρίου. Ο Οκτώβριος, ο μήνας παραγωγής των κρασιών και του τσίπουρου. Με την επίσκεψη αυτή, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα από τα τοπικά καζάνια της περιοχής τους και να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία της ζύμωσης των σταφυλιών και την απόσταξη του τσίπουρου στον ειδικό αποστακτήρα.
 2. Διδακτική επίσκεψη όλων των τάξεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δημοτικού γυμναστηρίου  “Δ. Βικέλας”( ΕΑΚ) του Μακροχωρίου .
 3. Χαλβαδοποιΐα Κανδύλας & Αθλητικό Κέντρο Ζερβοχωρίου (Νοέμβριος).    Με την επίσκεψη αυτή οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την πιο γνωστή και με μακροχρόνια ιστορία μονάδα παραγωγής χαλβά αλλά και άλλων γλυκών. Να  δουν από κοντά τον τρόπο παραγωγής του παραδοσιακού χαλβά σε μια σύγχρονη μονάδα που συνδυάζει την παράδοση με εξελιγμένα μηχανήματα και τροφοδοτεί με τα προϊόντα της την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
 4. «Στους μικρούς ήρωες» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης 1ο δεκαήμερο Οκτωβρίου. Στο θεματικό αυτό πάρκο οι μαθητές θα μπορέσουν να επιλέξουν να ασχοληθούν βιωματικά με θέματα όπως η οδική ασφάλεια, την αγωγή υγείας & πρώτες βοήθειες, τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού, το εργαστήρι σοκολάτας, την παραγωγή μελιού, θέματα περιβάλλοντος όπως το δάσος, την υγιεινή διατροφή
 5.  Χυμοποιείο ΑΣΠΙΣ στο άνω Ζερβοχώρι και Αθλητικό Κέντρο Ζερβοχωρίου (Οκτώβριος). Η επίσκεψη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν την μεταποίηση των φρούτων σε χυμούς που τόσο τους αρέσουν και πίνουν πολύ συχνά, το ότι αποτελούν προϊόντα  που προωθούνται τόσο στην εγχώρια, όσο και στην διεθνή αγορά με τις εξαγωγές που ενισχύουν την εθνική οικονομία.
 6. Στη βιβλιοθήκη του Μακροχωρίου 2ο ή 3ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας, οι μαθητές θα έρθουν πιο κοντά στον κατ’ εξοχήν χώρο του βιβλίου, όπου θα μάθουν τον τρόπο λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης, τη διαδικασία δανεισμού και θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση ενός βιβλίου, ώστε να καλλιεργήσουν θετική στάση απέναντι στα βιβλία ως μέσω επικοινωνίας, γνώσης, διασκέδασης και προβληματισμού.
 7. ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.
 8. Πλανητάριο Θεσσαλονίκη. (Noesis).
 9. Αμερικάνικη σχολή Θεσσαλονίκης.
 10. Εργοστάσιο «Panini» στο Μακροχώρι.

Για το Β΄ Θέμα «Προγραμματισμός διδακτικών και παιδαγωγικών επισκέψεων- Δράσεων στο σχολείο μας σχολικού έτους 2023-2024».

 1. Δίωρη δράση εκπαιδευτικής επίσκεψης κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων από την «Πρόσβαση», την «Πρωτοβουλία για το Παιδί», τις κοινωνικές δομές του Δήμου Βέροιας και του Νομού Ημαθίας για την προαγωγή και υλοποίηση των καινοτόμων προγραμμάτων των τάξεων.
 2. 2ωρη δράση εκπαιδευτικής επίσκεψης από την τροχαία Βέροιας για την ενημέρωση των μαθητών όλων των τάξεων για θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.
 3. 2ωρη δράση εκπαιδευτικής επίσκεψης και ενημέρωσης όλων των τάξεων από την Πυροσβεστική για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών.
 4. 2ωρη δράση εκπαιδευτικής επίσκεψης από το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ημαθίας ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ.

Στόχος των παραπάνω δράσεων και επισκέψεων

Οι παραπάνω δράσεις και επισκέψεις έχουν στόχο να προσφέρουν γνώσεις που πρέπει να αποκομίσουν οι μαθητές μέχρι και την αποφοίτησή τους.

Οι δραστηριότητες εκτός της σχολικής αίθουσας προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα να δουν στην πραγματικότητα όλα όσα διδάσκονται στο σχολείο. Τους βοηθάει επίσης να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση αλλά και την ιστορία τους και να κατανοήσουν επιστήμες, όπως για παράδειγμα με μία επίσκεψη στο πλανητάριο.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της περιοχής φέρνουν πιο κοντά τους μαθητές στο φυσικό περιβάλλον και αποκτούν δεσμούς πιο δυνατούς με τους συμμαθητές τους, αφού βρίσκουν περισσότερο χρόνο να λειτουργήσουν σαν ομάδα.

Διενέργεια των παραπάνω δράσεων και επισκέψεων

Όλες οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου έχοντας υπόψη την Aρ.Πρωτ.Φ.14/89494/ΓΔ4/2020 Υ.Α- ΦΕΚ 2888/Β/17-7-2020 εκτός της περίπτωσης 9 του άρθρου 16 του Π.Δ. 79, Φ.Ε.Κ. 109 τ. Α΄/1-8-2017. Η κατανομή των διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων εάν δεν πραγματοποιηθούν εντός του Α΄τριμήνου θα γίνει στα επόμενα τρίμηνα και ανάλογα με τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτών θα επικαιροποιούνται ως προς το χρόνο της επίσκεψης. Η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται με τη συνοδεία και την αποκλειστική ευθύνη των διδασκόντων σε κάθε τάξη.

Αφήστε μια απάντηση